Enric Adserà Riba

Enric Riba

Velasquez


Enric Adserà Riba kreeg les van Josep Busquets, de beeldhouwer uit Barcelona. Daarna studeerde hij aan de Escuela de Bellas Artes te Barcelona. In 1960 maakte Enric Adserà Riba zijn eerste reis naar Nederland waar hij zich vanaf 1962 definitief vestigde. Hier studeerde hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Na zijn opleiding aan de Escuela de Bellas Artes te Barcelona ging Adserà Riba op zoek naar zijn eigen beeldtaal, een visualisatie van een nieuwe wereld vol verbeeldingskracht en oneindige artistieke mogelijkheden. Hij gebruikt onconventionele vormen en technieken door middel van experimenten met de materie: allerlei soorten verf, hars, zand, plastic, hout ijzer, blik. Ieder willekeurig voorwerp wat hem boeit of zijn aandacht trekt haalt hij uit zijn gewone context om het in een andere, esthetische context te plaatsen. Enric Adserà Riba is bekend geworden als vernieuwend grafisch kunstenaar en als maker van grotendeels abstracte panelen, objecten en monumentale werken. Zijn stijl en techniek werd voor een groot deel bepaald door zijn Catalaanse achtergrond; in zijn geboortestreek heerste na de Spaanse burgeroorlog bittere armoede. Door de schaarste werd praktisch alles hergebruikt en kregen de dingen een vaak ontroerend opgelapt aanzien.

Het werk van Enric Adserà Riba was tot 1970 vooral figuratief van aard. Daarna volgde een periode van experimenteren. Na 1990 volgde een periode van bezinning en keerde hij terug naar figuratieve werken.