Kees Spermon

Kees Spermon

Kop


Kees Spermon (Rotterdam 1941 - Saint-Saveur-de-Montagut 1992) was schilder en graficus. Dat deze te vroeg overleden kunstenaar zijn vak verstond, is duidelijk: opgeleid aan de Academie voor beeldende Kunsten in Rotterdam, won hij in 1969 de prestigieuze Koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst. Hij was jarenlang docent grafische technieken aan de Academie waar hij zelf zijn opleiding had gevolgd.

Hoewel zijn voorkeur uitging naar het tekenen en grafisch werken werd aan Spermon kort na zijn academie-opleiding in Rotterdam in het begin van de jaren zeventig tweemaal de koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst toegekend.

Steeds keert op Spermons tekeningen, grafiek en schilderijen de menselijke gestalte terug. Op zijn vroegere prenten, waar inmiddels weer een toenemende vraag naar is, stappen figuren uit een dicht weefsel van nerveuze lijntjes te voorschijn. Elk moment kunnen ze als een vreemde samenloop van krassen weer in hun identiek getekende achtergrond verdwijnen.

Spermon exposeerde regelmatig bij galeries in Rotterdam en Amsterdam. Ook op buitenlandse overzichten werd zijn grafiek tentoongesteld. Werk van Kees Spermon is inmiddels opgenomen in de collecties van onder andere Museum Boymans-van Beuningen, het Haags Gemeentemuseum en het Arnhems Gemeentemuseum.

Van de hand van Hans Wap is er een in memoriam-gedicht. U kunt ook horen hoe het wordt voorgelezen door de dichter.